Zvuk kliktanja nikada nije dobar znak kod mehaničkih diskova - možda se radi o nekom vrlo jednostavnom problemu, a možda je to zvuk ozbiljnih problema koje ne treba olako shvaćati. Jedan od zvukova je i tzv. zvuk smrti, na engleskom jeziku - Click of death. Možda ste čuli za taj pojam ali ne znate što znači.

Mehanički hard diskovi u radu proizvode zvukove jer se u njima vrte magnetske ploče sa podacima brzinom od nekoliko tisuća okretaja u minuti, te se pomiče sklop s glavama za čitanje i zapisivanje. Osim zvukova vrtnje i čitanja i zapisivanja podataka, najglasniji zvukovi se proizvode još prilikom uključenja i isključenja računala. Ako disk ništa aktivno ne radi, trebao bi se čuti samo zvuk (buka) vrtnje magnetskih ploča, jer se sklop sa glavama ne bi trebao pomicati. Drugi zvukovi kod mehaničkih diskova se ne bi smjeli čuti. Ukoliko čujete neuobičajne zvukove koji dolaze iz diska prvo provjerite kablove sa kojima je disk spojen na matičnu ploču ili na računalo.

Potpuno druga stvar je ako je disk pao ili pretrpio neki udarac te nakon toga se disku ne može pristupiti a on sam proizvodi neuobičajne zvukove poput struganja ili klikanja. Tu svakako savjetujemo (i to ne možemo dovoljno naglasiti) da se disk više ne uključuje kako ne bi došlo do mogućih daljnjih oštećenja a time i gubitka podataka na njemu. Jedan od vrlo rijetkih mogućih razloga čudnih zvukova kod diska koji više ne funkcionira je neispravna elektronika no najčešće se radi o kvaru na već spomenutom sklopu za čitanje i pisanje.

Zvuk klikanja, na engleskom jeziku Click of death ili Klik smrti, izraz je koji je postao uobičajen krajem 1990-ih i odnosi se na zvuk klikanja kod diskova koji signalizira da je disk prestao sa radom i ako su podaci bitni da je potrebno posjetiti specijaliziranu tvrtku za spašavanje podataka poput DataSectora. Ono što je bitno za napomenuti je da se disk nakon prestanka rada ne forsira tj da se ne uključuje sa nadom da će rezultat biti drugačiji tj. da će disk proraditi sam od sebe te da se ne pokušava u kućnoj radinosti riješiti problem. Šanse da se podaci tako nepovratno izgube su jako velike.

DS 4966 HD - 2.jpg

Sam zvuk klika nastaje pomicanjem sklopa za čitanje i pisanje diska. Prilikom pokretanja (inicijaliziacije) glave od diska se moraju pravilno pomicati i biti u mogućnosti potvrditi da ispravno prate potrebne podatke na disku. Ako se glave ne uspiju pomaknuti prema očekivanjima ili ako ne uspiju pročitati određene podatke zapisane na površini diska u tzv SA (service area - svi diskovi imaju SA - to je dio na pločama na disku na kojemu je zapisan firmver), kontroler diska se može pokušati oporaviti od greške vraćanjem glave u početni položaj i ponovnim pokušajem, ponekad uzrokujući zvučni "klik". Na nekim diskovima postupak se automatski ponavlja, što uzrokuje ponovljeni ili ritmični zvuk klika, ponekad popraćen zvukom vrtnje ploča sa podacima.

Najčešći uzroci neispravnog sklopa za čitanje i pisanje na disku su pad ili udarac ali je moguće i da sklop prestane sa radom zbog nečitljivih sektora na pločama. Svakako nemojte ignorirati zvuk klikanja i forsirati dalje disk jer može nastati nepovratno oštećenje medija a time i gubitak podataka.
Smatrate li da vaš disk ne funkcionira ispravno ili se “ne ponaša” onako kako bi trebao, savjetujemo Vam da odmah napravite backup podataka.
Ukoliko to nije moguće, najjednostavnije je prepustiti stručnjacima da za Vas odrade dijagnostiku kako biste znali o čemu se radi.