Jeste li ikada ostali bez važnih podataka? Ili ste možda osjetili trenutak panike kada ste pomislili da ste ostali bez vaših podataka?

Bez obzira radi li se o izvještaju sa posla, bazama podataka, slikama s obiteljskog odmora, filmovima, seminaru ili domaćoj zadaći, vjerovatno imate podatke na tvrdom disku vašeg računala ili mobilnom uređaju koji nisu samo vrijedni, već su previše vrijedni da biste ih izgubili.

Gubitak podataka može se dogoditi bilo kome. Promišljanje (strategija) izrade sigurnosnih kopija može vam pomoći da izbjegnete osjećaj bespomoćnosti, ljutnje i tuge koja dolazi kada otkrijete da su nestali svi vaši podaci i dragocjena sjećanja.

Bilo bi dobro da izrada sigurnosne kopije podataka (backup) postane dio vaše računalne higijene. Ako izgubite podatke zbog oštećenja hardvera ili napada ransomwarea, stvaranje sigurnosne kopije bi mogao biti rješenje problema koji tražite.

Važnost sigurnosne kopije (backup)

Suočimo se s ovime, možda imate odlično računalo ili vanjski tvrdi disk, ali jednoga dana će prestati sa radom a na njemu će ostati zarobljeni podaci. Svaki komad hardvera ima životni vijek. Kontaktirajte nas ukoliko već imate ovakav problem - vjerojatno možemo spasiti Vaše podatke, ali ipak postoje slučajevi kada to nažalost nije moguće. To je rizik koje preuzimate ako ne izrađujete sigurnosne kopije podataka.

Što je još gore, internet donosi mnoge potencijalne prijetnje vašim podacima. Stvari poput virusa i trojanaca ne kradu samo vaše podatke, u nekim slučajevima ih i brišu.

Postoji i opasnost od ransomware-a. Tada “haker” postavlja virus na vaše računalo koji enkriptira podatke, čineći ih beskorisnim. Možda ćete morati platiti visoku otkupninu kako bi mogli dekriptirati vaše podatke i to bez jamstva rješavanja vašega problema. Imate li sigurnosnu kopiju podataka, tada to neće biti problem. Možete jednostavno obrisati ili formatirati disk i na njega vratiti podatke iz sigurnosne kopije (backupa).

Kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka

Postoji puno načina kako napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Evo nekoliko općih smjernica kada je u pitanju izrada sigurnosnih kopija.

  • U današnje vrijeme mediji za pohranu podataka su relativno jeftini, tako da najviše ima smisla sve podatke backupirati. Možete uštedjeti nekoliko kuna tako da pohranite samo ono što apsolutno ne smijete izgubiti, ali relativno niska cijena medija za pohranu podataka znači da će većina korisnika ipak napraviti sigurnosnu kopiju svih podataka.
  • Pohrana podataka u “oblaku” nudi neke prednosti u odnosu na lokalnu pohranu. Na primjer, u ekstremnim slučajevima, ako je vaša kuća poplavljena ili izgorjela, možete ostati bez sigurnosne kopije osim ako niste pohranili svoje podatke u oblak.
  • Što više sigurnosnih kopija podataka imate, to bolje. Ne morate birati između lokalno pohranjene fizičke sigurnosne kopije i sigurnosne kopije u oblaku. Odabir i jednoga i drugoga je najsigurnija opcija.
  • Ne podcjenjujte vrijednost posjedovanja fizičkih kopija poput fotografija, osobnih dokumenata, računa itd. Dobro je čuvati datoteku svojih najvažnijih dokumenata, uz sve digitalne sigurnosne kopije koje imate.
  • Vaši su dokumenti najvažniji dio sigurnosne kopije. Zato odvojite vrijeme kako bi ih organizirali. Na taj način možete biti sigurni da ste napravili sigurnosnu kopiju svega što trebate.
  • Sigurnosnu kopiju podataka možete napraviti bilo kada i na bilo koji medij. Dobro je na terenu ili putovanju osim prijenosnog diska imati pri ruci i USB stick na koji dodatno možete kopirati važne podatke. Ideja je imati što više kopija bitnih podataka.

Koji medij koristiti za izradu sigurnosne kopije podataka

Cloud-vs-Local-Backup - DataSector.png

Postoji mnogo mogućnosti i medija koje možete koristiti za izradu sigurnosne kopije podataka. Dobro je znati i razumjeti koje su vaše potrebe pri odabiru backup rješenja kako bi bili sigurni da ćete odabrati ono koje je ispravno za vas.

Vanjski (prijenosni) diskovi

Kao što mu samo ime govori, vanjski disk je spojen s računalom izvana putem kabela ili bežično. Vanjski diskovi mogu biti hard diskovi kao i solid state diskovi diskovi poznatiji pod imenom SSD diskovi. Vanjski diskovi imaju svoje prednosti: prenosivi su, jednostavni za upotrebu i mogu pohraniti velike količine podataka. Uz to, mogu se prenositi s računala na računalo, što olakšava prijenos podataka.

Sigurnosna kopija u oblaku (cloud backup)

Sigurnosna kopija u oblaku omogućuje korisnicima sigurnosno kopiranje podataka na hardveru koji se nalazi na udaljenoj lokaciji. Korisnici mogu putem interneta pristupiti svojim podacima u bilo kojem trenutku na bilo kojem uređaju.

Spremanje u oblaku olakšava upravljanje podacima. Većina pružatelja usluga pohrane podataka u oblaku osigurava veliku količinu prostora za pohranu i šifrira (enkriptira) sadržaj radi sigurnosti podataka.

Flash memorija (USB stickovi)

USB stick je mali prijenosni uređaj za pohranu koji se uglavnom koristi za prijenos datoteka s uređaja na uređaj.

Za razliku od pohrane u oblaku, USB stickovi se ne isporučuju sa velikim kapacitetom pohrane i nemaju dodatne sigurnosne značajke u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

Koje je najbolje backup rješenje?

Najbolje rješenje sigurnosne kopije podataka je ono koje najbolje odgovara vašim potrebama. Mnogo ovisi i o vrsti podataka koje čuvate. Cyber kriminalci mogu koristiti naizgled nevažne podatke kako bi počinili krađu identiteta. Dobro izvedena sigurnosna kopija može značajno promijeniti vaš digitalni život.

Nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira backup rješenja.

  • Jednostavnost korištenja
  • Količina prostora
  • Cijena
  • Koliko brzo možete izraditi sigurnosnu kopiju podataka
  • Sigurnost vaših podataka
  • Mogućnost brzog vraćanja i oporavka podataka

Trebam li više sigurnosnih kopija?

Laptop Vam je pao na pod, slučajno ste izbrisali bitne podatke, za vrijeme rada Vam se smrznulo računalo…

Postoji puno dobrih razloga zašto redovno raditi backup podataka. I pametno je to napraviti na više mjesta. Ako tražite lak pristup datotekama kada nemate internetsku vezu, možete pohraniti podatke na prijenosni uređaj poput vanjskog tvrdog diska. Ako tražite pohranu podataka na internetu, strategija pohrane u oblaku može biti učinkovito rješenje.

Šanse da izgubite sve svoje podatke, recimo, u katastrofi poput požara ili poplava nisu velike, ali nikad nije loše poduzimati mjere opreza u slučaju najgorega. Backup podataka je relativno jeftin i ne uzima puno vremena. Cijena ostanka bez podataka mogla bi biti puno veća, a o sentimentalnoj vrijednosti ne treba niti pisati.