U velikoj većini slučajeva spašavanje podataka je moguće. Naši stručnjaci uspješno su spasili podatke sa računala koja su bila u požarima, poplavama i drugim katastrofama, a spasili smo i datoteke koje su namjerno ili slučajno izbrisane. Ukoliko ne možete pristupiti podacima, napraviti ćemo besplatnu dijagnostiku na Vašem mediju te Vas informirati o mogućnostima spašavanja podataka i cijeni usluge.

No u nekim situacijama spašavanje podataka nije moguće:

Teška oštećenja ploča tvrdog diska - tvrdi diskovi pohranjuju podatke na pločama koje su izrađene od stakla ili aluminija i premazane su tankim slojem magnetskog materijala. Magnetski materijal pohranjuje podatke, a kad se dovoljno magnetskog premaza fizički ukloni s diska (glave za čitanje / pisanje izgrebu površinu diska), spašavanje podataka nažalost nije moguće.

Moderni tvrdi diskovi imaju brojne zaštitne funkcije čiji je cilj spriječiti fizičko oštećenje ploča, ali ako disk forsiramo sa neispravnim glavama za čitanje / pisanje, može doći do ekstremnih fizičkih oštećenja. Disk na slici radio je nekoliko sati u neispravnom stanju, ali oštećenja mogu nastati i u nekoliko sekundi, ovisno o opsegu kvara.

Požar također može oštetiti magnetski premaz, svi magnetski materijali imaju "Curie temperaturu". To je točka u kojoj magnetski materijali gube svoja magnetska svojstva što dovodi do trajno uništenih podataka. Ako vaš tvrdi disk pretrpi požar, izbjegavajte pokretanje diska; odmah se obratite tvrtki za spašavanje podataka.

DataSector-2.jpg
Disk uništen u požaru

Zbog toga je naš savjet klijentima da isključe hard disk na prvi znak fizičkog problema. Ako čujete čudne zvukove ili ako primijetite veću količinu korupiranih (neispravnih) podataka, disk vjerojatno ima hardverski kvar. Da biste povećali šanse oporavka podataka, odmah isključite tvrdi disk. Ako je potrebno, odspojite računalo iz strujne utičnice. Što duže oštećeni disk radi, veće su šanse za ozbiljnu štetu na disku a možebitno i trajni gubitak podataka.

Prepisani podaci - brisanje datoteke s tvrdog diska ne briše je odmah; hard disk označava prostor koji datoteka zauzima kao slobodan / dostupan, a zatim prepisuje te podatke prilikom slijedeće potrebe za upisanjem podataka na disk.

Zašto? Pa, računalo nema razloga da odmah uništi / prepiše izbrisane podatke, pa ne troši dodatne resurse i vrijeme. U većini slučajeva naši stručnjaci mogu spasiti izbrisane datoteke, bilo u djelomičnom ili cjelovitom obliku...

Međutim, što duže računalo radi, veće su šanse za prepisivanje (trajni gubitak) podataka. Računala neprestano čitaju i zapisuju podatke po disku (npr. page file), pa ako slučajno izbrišete datoteke, odmah isključite računalo. Jednom kad su podaci prepisani novim sadržejem, trajno su uništeni.

Izbrisani podaci na SSD disku - SSD diskovi rade drugačije od HDD-a, a kada izbrišu podatke, obično ih odmah unište. Kad SSD disk ne čita ili piše podataka, proces koji se zove skupljanje smeća (garbage collection) odvija se u pozadini i briše podataka iz starog bloka te osigurava mogućnost ponovnog pisanja u blok. Zbog ove funkcije su podaci koje korisnik izbriše trajno izgubljeni.

Čak i ako vjerujete da vaš slučaj spada u jednu od ovih kategorija, napraviti ćemo besplatnu dijagnostiku na vešem uređaju kako bismo bili sigurni da li je moguće doći barem do dijela podataka. Ali i neki drugi čimbenici mogu utjecati na mogućnost spašavanja podataka u određenim scenarijima (na primjer, podaci izbrisani sa SSD-a mogu postojati negdje drugdje na disku ili u predmemoriji, a fizički oštećeni tvrdi diskovi koje jedna tvrtka za oporavak podataka proglasi nepopravljivim u mnogim slučajevima DataSector uspije spasiti barem nešto od podataka).