NVMe (Non-Volatile Memory Express) SSD (Solid State Drive), SATA (Serial ATA) i M.2 SATA SSD su tri različita tipa SSD-ova koji se koriste za pohranu podataka, ali imaju značajne razlike u performansama, sučeljima i primjenama.
nvme ssd datasector.png

NVMe SSD:

Performanse: NVMe SSD-ovi imaju znatno veće brzine prijenosa podataka i niske latencije u usporedbi s drugim SSD diskovima. Ovo je zbog upotrebe PCIe sučelja i protokola NVMe koji omogućuju izravan pristup NAND flash memoriji bez složenih protokola upravljanja.

Protokoli upravljanja: NVMe protokol je specifično dizajniran za SSD-ove, što rezultira smanjenjem latencije i povećanjem propusnosti podataka u usporedbi s tradicionalnim SATA protokolima.

Primjene: NVMe SSD diskovi su idealni za aplikacije koje zahtijevaju brz pristup podacima poput igranja igara, renderiranja videozapisa, radnih opterećenja s velikim količinama podataka i poslužiteljskih aplikacija.

m2 sata ssd.jpg

M.2 SATA SSD:

Performanse: M.2 SATA SSD-ovi pružaju brzinu prijenosa podataka sličnu tradicionalnim 2.5-inčnim SATA SSD-ovima jer koriste isti SATA protokol. Iako nude poboljšane performanse u odnosu na tvrde diskove, njihove brzine nisu toliko visoke kao kod NVMe SSD-ova.

Sučelje: M.2 sučelje je manje i kompaktnije od standardnih SATA 2.5-inčnih diskova, što omogućuje ugradnju u tanje i manje uređaje poput ultrabooka i prijenosnih računala.

sata ssd.jpg

SATA SSD:

Performanse: SATA SSD diskovi nude brže performanse u odnosu na tradicionalne mehaničke HDD diskove, ali su sporiji od NVMe i M.2 SATA SSD-ova zbog ograničenja brzine SATA sučelja.

Sučelje: SATA SSD-ovi koriste standardno 2.5-inčno SATA sučelje, koje je široko prihvaćeno i podržano u većini računalnih sustava i uređaja.

Odabir
između ovih SSD-ova ovisit će o specifičnim potrebama korisnika, proračunu i kompatibilnosti sa sustavom. Ako su Vam potrebne najbolje moguće performanse, NVMe SSD-ovi su pravi izbor. M.2 SATA SSD-ovi nude kompromis između performansi i cijene, dok su SATA SSD-ovi još uvijek dobra opcija za opću upotrebu i starije računalne sustave koji podržavaju samo SATA sučelje.

Ako imate problema sa Vašim SSD diskom, DataSector uspješno spašava podatke sa svih vrsta sučelja uz brzu besplatnu dijagnostiku.