Zašto nije dobro otvarati diskove kod kuće / u kućnoj radinosti?

Kada vaš hard disk stvara zvukove kliktanja ili se možda uopće ne vrti ili pak ispušta čudne zvukove, može se dogoditi da dođete u iskušenje i poželite otvoriti disk. Međutim u ovakvim situacijama naša preporuka bi bila da ne otvarate diskove u kućnoj radinosti!

Sigurni smo da Vam je namjera ispravna, možda je nešto zapelo unutar diska pa je potrebno otkloniti zapreku kako bi popravili disk i nastavili ga nesmetano koristiti. No nažalost realna situacija je potpuno drugačija, zvuk klikanja se manifestira kada se radi o neispravnim glavama na disku. A glavni razlog zašto ne bi trebali otvarati disk je to što ništa nećete moći učiniti nakon što skinete poklopac i otvorite disk. Upravo suprotno, jedino što se može dogoditi je da povrat podataka učinite puno težim, a u nemalom broju slučajeva i nemogućim.

Kako bi bili potpuno jasni, pod otvaranje hard diska smatramo otvaranje samog pogona, dakle uklanjanje poklopca diska (otvaranje diska će gotovo uvijek zahtijevati korištenje specijalnih odvijača, što je samo po sebi jasan znak da diskove ne bi trebali otvarati). Naravno, ne mislimo na otvaranje vanjskog kućišta tvrdog diska kako bi se tvrdi disk izvadio iz njega; u tome nema apsolutno nikakve štete.

4.jpg

Iako ne naplaćujemo uslugu standarne dijagnostike, u slučajevima kada je disk nestručno otvaran, zbog samoga stanja diska i kompleksnosti procedure primorani smo naplatiti uslugu dijagnostike.

Budite svjesni činjenice da mnogi Data Recovery laboratoriji neće niti zaprimiti disk na spašavanje podataka ukoliko je prethodno bio otvaran. 

Jednom kada otvorite hard disk izvan čiste komore, izložili ste ga riziku da se prljavština (poput čestica prašine) zaglavi na površini ploče. Kada se pogon potom pokrene, čestice prašine (i druge nečistoće) se nađu između glava za čitanje / pisanje i površine ploče. Tijekom normalnog rada glave nikada ne bi smijele doći u fizički kontakt s pločama, nego lebde na tankom sloju zraka neposredno iznad površine. Ploče se obično okreću brzinom od 7200 okr / min, pa možete zamisliti oštećenja na površini diska ako se čestica prašine uvuče između glave i površine ploče sa podacima, doslovno će se vaši podaci pretvoriti u prašinu.

Broj prethodno otvaranih diskova koje zaprimimo u laboratorij s otiscima prstiju i drugim oštećenjima po površini ploča jasno ukazuje o nedostatku pažnje i znanja prilikom amaterskog otvaranja diskova.

Poslušajte naš savjet i pružite svojim podacima najveću šansu za spašavanje te odolite iskušenju otvaranja diskova.