Često korisnici računala prebacuju datoteke s računala na USB flash disk. Ako i vi često koristite flash medije, tada se trebate zapitati ima li NAND flash tehnologija viši ili niži postotak kvara od dobro poznatog hard diska. Odgovor ovisi o nekoliko čimbenika.

Tehnologija koju koristi proizvođač flash stickova unaprijed zna okvirno njegov vijek trajanja.
Svi flash mediji imaju ograničeni ciklus pisanja pa samim tim i vijek trajanja.
Nakon određenog broja upisivanja, najčešće od 3000-10000 ciklusa flash ćelije se počnu kvariti i gube svojstva zapisivanja te tada uređaj postaje nestabilan.
Međutim, ovo se odnosi samo na ograničenje ciklusa pisanja. Ne odnosi se na pokušaje čitanja datoteka.
Datoteke na flash disku i dalje možete otvarati kao i do sada.

Kroz godine razvijene su razne tehnologije ugrađene u današnje USB flash diskove koje su zadužene za zaustavljanje gubitka podataka. Jedna od njih je zadužena za izjednačavanje potrošnje memorijskih ćelija. Iako zvuči nevjerojatno tehnologija radi baš upravo to. Ova tehnologija znatno smanjuje mogućnost kvara flash uređaja te gubitka podataka.
Većina USB flash diskova podržava ovu tehnologiju, ali u različitoj mjeri.

Ostale značajke kao što je kod za ispravljanje pogrešaka (ECC), dodaje dodatnu sigurnost od gubitka podataka.
Nažalost neki proizvođači USB flash diskova ne koriste ovu tehnologiju kako bi smanjili troškove proizvodnje.

Svakako savjetujemo prije kupovine USB flash diska da se informirate koji je najbolji za vas.
Ako ste voljni potrošiti malo više novca za kvalitetniji USB flash disk, drastično ćete smanjiti šanse za gubitak podataka.

Kako korištenje podataka izravno utječe na trošenje flash diska?

Drugi čimbenik koji utječe na mogućnost gubitka podataka je baš samo korištenje USB diska. Ako često prepisujte podatke sa svog flash diska logično je da će se brže istrošiti. Flash diskovi nisu napravljeni za učestale cikluse pisanja, stoga vam savjetujemo da nikad ne uređujete fotografije, filmove i druge velike datoteke na vašem flash disku. Ovo je dosta česta pogreška koja ubrzava trošenje flash diska te može uzrokovati gubitak podataka. Iako korisnici ponekad misle da su im podaci sigurniji na flash disku vjerujte da nisu, pogotovo ako im pristupate često. Savjetujemo vam da datoteke koje želite urediti prebacite na hard disk svog računala jer hard disk je otporniji na trošenje prilikom pisanja dok isto to ne možemo reći za USB flash disk. I baš otpornost hard diska je jedna od glavnih prednosti ako gledamo pouzdanost.

Pokretni dijelovi,  kvar medija i gubitak podataka

Flash diskovi za razliku od hard diskova nemaju pokretne dijelove, nemaju glave za čitanje i pisanje, nemaju ploče nemaju motor. Hard diskovi imaju sve ove komponente te su u stalnom fizičkom pokretu kada se koriste.

To znači da su flash diskovi puno otporniji na fizičke udare, ali imajte na umu da nisu neuništivi i da mogu biti veoma krhki. Iako su poprilično izdržljivi mogu im se dogoditi razna oštećenja.

Sigurnost podataka na Flash disku

Iako su flash diskovi pouzdaniji i izdržljiviji na fizičke udarce (jer nemaju pokretnih dijelova) od hard diska imaju značajna ograničenja.

Značajke se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Vaše korištenje flash diska svakako utječe na rad samog diska.

Preporučujemo vam da važne podatke uvijek čuvate na dodatnom disku kako bi spriječili trajni gubitak podataka te da koristite ili softver za sigurnosno kopiranje ili automatski backup iz Windowsa.

Svakako redovito provjerite jesu li vaši podaci sigurnosno kopirani.
Savjetujemo Vam da važne podatke nikada ne ostavljate na jednom hard disku ili drugom uređaju.
Ako se ipak dogodi za izgubite podatke javite nam se s povjerenjem a mi ćemo se pobrinuti za spašavanje vaših podataka.