Kako je tehnologija napredovala, mehanički tvrdi diskovi više nisu jedina opcija za pohranu podataka na Vašem osobnom ili prijenosnom računalu.

Solid state diskovi (SSD) elegantniji su i učinkovitiji tip diskova koji koriste flash memoriju umjesto ploča i ostalih pokretnih dijelova. Mnogi su korisnici odabrali Solid state disk (SSD) umjesto Hard diska (HDD) zbog njegove brzine, tišine i sve pristupačnije cijene, ali ostaje pitanje koji je vijek trajanja SSD diska?

Dijelovi SSD diska

SSD nema pokretnih dijelova poput HDD-a. Unutar SSD-a nalazi se nekoliko glavnih komponenata, SSD kontroler, DRAM predmemorija i NAND flash memorija. Ova vrsta memorije nalazi se i u USB stickovima, memorijskim karticama i drugim flash memorijskim uređajima.

SSD čita i zapisuje podatke na flash memorijske čipove. Struktura memorijskih čipova organizirana je u mrežasta polja koja se dijele na blokove. Veličina blokova varira i svi podaci u jednom bloku moraju se osvježiti kad se bilo koji dio podataka ažurira. Kad SSD disk nije u upotrebi, izvršava se proces u kojem se podaci u starom bloku brišu kako bi se stvorilo prostor za ponovno upisivanje novih podataka.

Dugovječnost SSD-a u Vašem računalu

SSD će trajati dulje ako je količina podataka koja se na njega zapisuje i sa njega čita manja. Također ukoliko je zauzetost SSD disk manja, možemo očekivati duži vijek trajanja. 

Iako bi se stariji modeli SSD diskova mogli brzo “istrošiti” zbog zahtjeva za pisanjem/čitanjem, noviji SSD diskovi postali su moderniji i rade mnogo uglađenije i duže. Moderni SSD diskovi koriste tehniku u kojoj se podaci pišu jednomjerno po svim ćelijama kako bi se trošenje diska ujednačilo. Neki modeli mogu izdržati upisivanje do vrijednosti u terabajtima, ali u suštini SSD diskovi se ne bi trebali koristiti za velike količine podataka koje se svakodnevno zapisuju/čitaju.

Općeniti životni vijek SSD-a svodi se na dob diska, broj TB zapisanih podataka tijekom vremena i zapise na disk koji se izvršavaju dnevno. Neke tehnološke tvrtke koriste formulu koja množi cikluse pisanja i kapacitet, podijeljene s SSD faktorom pomnoženim s količinom podataka zapisanih na pogon svake godine. U nekim slučajevima taj broj može doseći i stotine godina. Međutim, općenito govoreći, dobna granica za SSD u prosjeku je negdje do 10 godina.

Spašavanje podataka sa neispravnog SSD diska

Iako se SSD diskovi kvare otprilike 25% rjeđe od HDD-a, ipak mogu prestati s radom zbog trošenja (wear out), električnog kvara uzrokovanog nestabilnim naponom ili prestankom rada kontrolera. Kada se to dogodi, važno je odabrati tvrtku koja ima iskustva i znanja za rad na svim modelima i vrstama SSD diskova.

Inženjeri u DataSector-u imaju ukupnu 90% uspješnost spašavanja podataka sa svih vrsta medija i operativnih sustava. Imamo napredne alate za rad s flash medijima, a naš tim neprestano otkriva nove i inovativne načine oporavka podataka sa flash memorija i SSD medija. Kontaktirajte nas i zatražite pomoć.