U današnjem umreženom i ubrzanom svijetu, imati kvalitetno backupirane svoje datoteke je od velike važnosti. U velikom broju slučajeva: muzika, filmovi, razni dokumenti, poslovni projekti i fotografije su svi pohranjeni na jednom mjestu – vašem računalu.

U današnjem umreženom i ubrzanom svijetu, imati kvalitetno backupirane svoje datoteke je od velike važnosti. U velikom broju slučajeva: muzika, filmovi, razni dokumenti, poslovni projekti i fotografije su svi pohranjeni na jednom mjestu – vašem računalu. Prijenosnici i desktop računala se već duže vrijeme mogu nabaviti vrlo povoljno, a podatkovni prostor na njima se sve više i više povećavao eksponencijalno tokom godina. Količina podataka koju prosječni korisnik posjeduje je poprilična. Nažalost, držati sve svoje podatke na jednom mjestu je opasno.

Kvar računala, krađa, katastrofe poput prolivene vode ili požara, te slučajno brisanje datoteka su samo od nekih načina kako možete izgubiti podatke koje ste toliko dugo stvarali i čuvali. Jedini način da se pripremite za najgori ishod je da imate dobru backup strategiju.

Što znači backup? Najjednostavniji opis backupa je da je to identična kopija. Kod računala se misli na kopiju originalnih datoteka koje se nalaze na vašem laptope, desktop računale ili prijenosnom disku. Napraviti backup originalnih datoteka znači imati podatke snimljene na dva mjesta, a tu je važno da ta dva mjesta nisu na istom uređaju (ili na drugoj particiji). Napr., ako imate dvije kopije aktualnog dokumenta na vašem urežaju i ako se uređaj pokvari, ostali ste bez obje kopije. Kod backup strategije je bitno da razmislite i o metodi i o uređaju za backup.

backup 1.jpg

USB stick kao backup? Može, ali... U većini slučajeva običan flash USB stick je prvi izbor za većinu ljudi. USB stickovi su jeftini, mali i jednostavni za nošenje posvuda. To ih čini dobrim načinom da se snimi manja  količina podataka poput fotografija, muzike ili aktualnog poslovnog dokumenta. Iako im kapacitet u zadnjim godina raste, zbog svoje fizičke veličine, nedostatak im je što ne mogu pohraniti puno podataka – uobičajeni USB stick ne može pohraniti sve podatke što imate na računalu. Isto tako, zbog svojih malih dimenzija, lako ih je izgubiti. Ili oštetiti. Prema našem iskustvu USB stickovi nisu pouzdan medij - osjetljivi su na promjene napona i u slučaju nestručnog uklanjanja sticka s računala ili udarca, velika je vjerojatnost njihova oštećenja. Tada je jedino rješenje spašavanje podataka sa USB sticka. Zbog svega ovoga, USB stickovi nisu idealni za backup.

Ako vam sve ovo zvuči komplicirano i previše, to i nije loše jer ste na pravom putu da spoznate kompleksnost problema.

Laptop 0.jpg

Postoji nekoliko načina da se napravi backup podataka. Čak i ručne kopije (poput kopiranja na USB stick) su vrsta backupa, no ne baš dobra jer ga morate raditi ručno, redovito i morate se pobrinuti za stvari poput brisanja i preimenovanja datoteka.

Bootabilan backup (zovu se i clone) je poput rezervne gume za auto. U slučaju nesreće, rezervna guma će vas dovesti skroz do cilja ili bar do točke gdje možete dobiti pomoć. Clone backup je kompletna kopija primarnog hard diska vašeg računala (ponekada ga zovu i boot disk). Ukoliko primarni hard disk na vašem računalu prestane sutra sa radom, možete priključiti Clone, restartati računalo sa njega i odmah imati pristup ne samo svojim podacima već i svom softveru i programima koje koristite, uključujući i sve one postavke koje ste napravili tokom vremena. Ukoliko radite na važnom projektu Clone backup može spasiti dan. Clone je istodobno i kopija svih onih dokumenata i podataka koje su postojale u trenutku kada se radio Clone backup, što znači ako ste slučajno izbrisali neki dokument, možete ga jednostavno kopirati nazad na Vaš boot disk. Naravno, Clone backup će biti toliko od pomoći koliko ga često radite – nadograđujete jer će inače nedostajati podaci. Budući da mora proći svaku datoteku na računalu, Clone backup može potrajati da se napravi, a bilo bi dobro da se ne koristi računalo kada se radi update.

backup 2.jpg

Backup arhiva na prijenosnom disku. Prijenosni diskovi su danas i kapacitetom i cjenovno pristupačni tako da se mogu koristiti da napravite arhivu vaših podataka. Arhiva je različita od Clone backupa u tome što nije namijenjena da bude bootabilna. Isto tako, arhiva radi inkrementalne backupe, sinkronizirajući podatke sa vama kako radite. Backup arhiva na prijenosnom disku je primarno namijenjena kopiranju vaših privatnih datoteka, posebno onih nezamjenjivih stvari poput slika i videa. Umjesto da gleda cijeli disk, ovaj način backupa gleda samo neke foldere, poput vašeg USER foldera. Ukoliko vaše računalo prestane sa radom možete jednostavno priključiti prijenosni backup disk na drugo računalo i odmah dobiti pristup svim vašim podacima. Većina prijenosnih diskova dolazi sa nekim svojim backup softverom.  Ukoliko koristite Apple računalo možete koristiti prijenosno računalo i njihov program Time Machine koji će svaki sat tražiti promjene i snimiti backup za protekla 24 sata, backup za cijeli dan i mjesečni backup. Što se tiče Windows računala, slijedeći blog ćemo posvetiti tome kako automatski koristiti izvrsni backup alat ugrađen u Windows 10 – File History.

Do tada, čuvajte se, radite backup i lijepi pozdrav od nas!