Kada ljudi pomisle na oštećenje diska pri utjecaju temperature, prvo što im padne na pamet je požar.

Međutim, toplinska oštećenja mogu nastati i utjecajem puno manjih temperatura nego što je temperatura vatre. Toplinska šteta odnosi se na prekomjernu toplinu koja utječe na tvrdi disk i može se dogoditi zbog različitih okolnosti. Ovaj će članak pokušati objasniti uzroke toplinskih oštećenja hard diska, učinke topline na disk i što učiniti ako vaš disk doživi ovu vrstu fizičkog oštećenja.

Uzroci toplinskih oštećenja

Prosječna radna temperatura za hard disk kreće se od 5 °C do 60 °C. Kada je disk izložen toplini koja prelazi ovaj prag, može doći do raznih oštećenja.

Uobičajena pojava je da se tvrdi disk pregrije nakon duljeg rada. Neki će uređaji prikazati upozorenje kada se disk pregrije i savjetovat će vam da ga isključite ili će se automatski isključiti. Pregrijavanje diska može biti posljedica različitih čimbenika:

  •  Protok zraka je blokiran, što sprječava hlađenje diska
  •  Ventilatori za hlađenje ne rade ispravno
  •  Nakupljena prašina otežava protok zraka i onemogućuje kvalitetno hlađenje

Najgori uzrok toplotnih oštećenja svakako je požar. Velike temperature dovode do topljenja elektronke hard diska kao i spaljivanja kućišta diska. Većina diskova oštećenih u požaru zbog gašenja požara na kraju ima i oštaćenja nastala djelovanjem vode. Kada vatrogasci gase požar, voda i kemikalije koje koriste dodatno oštećuju unutarnje dijelove tvrdog diska.

Iako su ovi slučajevi u pravilu vrlo komplicirani i zahtijevaju specifičan pristup spašavanju podataka te rezultiraju satima rada, DataSector uspješno spašava podatke sa vatrom oštećenih hard diskova.

Posljedice pregrijavanja diska

Toplinsko djelovanje rezultira različitim mehaničkim oštećenjima na tvrdom disku. Pregrijavanje može smanjiti prostor između glava za čitanje/pisanje i ploča sa podacima. Kad ove komponente međusobno dođu u kontakt, glave na disku će gotovo sigurno prestati sa radom a nažalost postoje i slučajevi kada glave izgrebu ploče i trajno unište podatke nakon čega spašavanje podataka nije moguće. Još jedan slučaj fizičkog oštećenja nastalog uslijed pregrijavanja diska je oštećenje elektronike, što rezultira nemogućnosti pravilnog funkcioniranja diska.

Nažalost, postoje i ograničenja kod spašavanja podataka sa diska oštećenoga u požaru jer bilo koji magnetski materijal, poput magnetskih ploča tvrdog diska, ima nešto što se naziva "Curie temperatura". To je točka u kojoj magnetski materijali gube svoja magnetska svojstva. Ako se magnetske ploče tvrdog diska zagriju iznad Curiejeve temperature, podaci su trajno izgubljeni.

Spašavanje podataka - požar.jpg

Spašavanje podataka sa požarom oštećenoga diska

Nakon što u laboratorij zaprimimo požarom oštećen disk prvi korak je detaljno fotografiranje i dokumentacija diska, nakon čega započinjemo s pažljivim čišćenjem i dekontaminacijom magnetskih ploča na kojima se nalaze podaci. Sa elektronike diska se skidaju potrebne (unikatne) informacije te se nova elektronika modificira kako bi mogla funkcionirati sa oštećenim diskom. Nakon što se nova elektronika osposobi za rad sa neispravnim diskom, potrebno je zamjeniti oštećen sustav glava za čitanje / pisanje. Ukoliko su sve operacije uspješno odrađene kreće borba sa kloniranjem diska i spašavanjem preživjelih podataka.

Spriječite gubitak podataka

Najbolji način na koji možete preventirati oštećenje diska od termalnih oštećenja je osigurati adekvatno hlađenje diska, bez obzira radi li se o prijenosnom ili internom disku. Osigurajte kvalitetno strujanje zraka u kućištu te redovito čistite računalo / laptop od prašine. I svakako redovno radite backup bitnih podataka!

Ako se Vaš disk pregrije, nemojte ga pokretati, pogotovo ako je vruć na dodir. Kad se ohladi, napravite sigurnosnu kopiju podataka što je prije moguće dok je disk još uvijek u funkciji. Ako trebate spašavanje podataka sa toplinski oštećenoga hard diska, kontaktirajte DataSector. Naši stručnjaci su spašavali podatke sa požarom oštećenih diskova i nakon što su drugi tvrdili da su podaci nepovratno izgubljeni.