Većina korisnika zna koliko je bitno redovno raditi sigurnosno kopiranja podataka odnosno backup.

Ključno je imati više kopija vaših podataka. U slučaju da se nešto dogodi s vašim hard diskom, mobitelom ili usb stickom vaši podaci odnosno datoteke nisu nepovratno izgubljeni.

Prema prošlogodišnjem istraživanju koje je proveo Acronis 73% korisnika backup podataka obavlja jednom mjesečno ili jednom tjedno. U tvrtkama je praksa drugačija, čak 86% tvrtki sigurnosno kopiranje podataka radi mjesečno, tjedno ali i na dnevnoj razini. Brojevi pokazuju da privatni korisnici i tvrtke shvaćaju važnost zaštite podataka. Međutim ostaje pitanje koliko često trebamo napraviti sigurnosno kopiranje? Odgovor ovisi o korisniku, količini informacija te vrsti datoteka.

Formula za backup

Opći savjeti koje stručnjaci daju vezano za kibernetičku/cyber sigurnost su ti da sigurnosnu kopiju uređaja napravite svaki put kad na njega stavite podatke koje ne želite izgubiti. Iako je ovo najbolji način da se osigurate od gubitka podataka, može biti naporno raditi sigurnosno kopiranje svaki put kad na hard disk dodajete nove fotografije, videozapise ili dokumente.

Kako biste ublažili probleme oko backup-a postoje razna automatska riješenja za sigurnosono kopiranje. Ove vrste alata rade u pozadini računala i redovito sigurnosno kopiraju vaše datoteke. Na računalima u tvrtkama treba se redovito raditi sigurnosno kopiranje podataka kako bi se interne informacije zaštitile od gubitka. Gubitak podataka za ove grupe korisnika rezultira velikim gubitkom prihoda i velikim zastojima. Privatni korisnici možda neće imati veliki financijski gubitak, ali će izgubiti fotografije i druge dragocjene uspomene.

Svjetski dan backup-a

Dokazana metoda za sigurnosno kopiranje zove se 3-2-1- sigurnosna metoda. Svaki korisnik bi trebao imati 3 oblika sigurnosnog kopiranja. Dva izvanmrežna medija za pohranu poput eksternog hard diska ili flash diska te jednu virtualnu pohranu kao što je Cloud ili neki drugi alat. Osim ove metode postoje i drugi načini s kojima se korisnici potiču na čuvanje svojih podataka. Koliko su podaci bitni u današnjem svijetu govori i činjenica da postoji i Svjetski dan backup-a dan (31.03.) kad se podiže svjesnost o važnosti backup-a.