RAID je tehnologija koja se koristi za povećanje performansi i pouzdanosti pohrane podataka kombiniranjem više diskova u jednu cjelinu.

RAID (Redundant Array of Independent Disks; izvorno Redundant Array of Inexpensive Disks) polja pružaju brojne prednosti i razlikuju se ovisno o odabranoj konfiguraciji. Općenito, prednosti upotrebe RAID polja:

  • Povećavanje tolerancije grešaka ili sposobnosti funkcioniranja nakon kvara jednog ili više diskova
  • Povećavanje brzine čitanja i pisanja
  • Povećanje kapaciteta za za pohranu podataka

Kako radi RAID?

RAID poboljšava performanse zapisivanjem podataka u blokove na više diskova i na taj način omogućava da se pisanje/čitanje odvaja paralelno. S druge strane, kako upotreba više diskova povećava srednje vrijeme između kvarova (tzv. MTBF), RAID također znatno povećava toleranciju grešaka.

Najpopularnije RAID konfiguracije

Postoje različite RAID konfiguracije, od kojih svaka primjenjuje različite tehnike za rad s podacima. Tri najvažnija pojma koja se koriste kod RAID polja su:

  • Striping (dijeljenje): dijeli podatke na blokove, paralelno ih zapisujući na diskove unutar RAID polja
  • Zrcaljenje: istovremeno pohranjuje identične kopije podataka u različite blokove
  • Paritet: izračunava blok koji nedostaje kako bi se spriječio gubitak podataka u slučaju neispravnog diska

U nastavku su prikazane najpopularnije RAID konfiguracije koje se koriste (ili njihove kombinacije) da bi zadovoljili različite potrebe.

RAID 0

raid-0.png

Primjenjuje tehniku stripinga (dijeljenja). Dijeli podatke na dva ili više diskova, bez pariteta, redundance ili tolerancije grešaka: ako jedan od pogona prestane sa radom, svi podaci u RAID 0 polju su izgubljeni i cijeli sustav ne funkcionira. Najčešće se koristi u svrhe pohrane nekritičnih podataka, gdje je važna brzina, a pouzdanost sporedna.

Prednosti: odlične performanse (čitanje i pisanje), koristi cijeli kapacitet diskova.

Nedostaci: Nema redudancije podataka, nema tolerancije na greške.

RAID 1

raid-1.png

Primjenjuje zrcalnu tehniku. RAID 1 duplicira podatke zapisujući identične podatke u parove diskova. Ova metoda ne nudi povećanu brzinu pisanja, a prednost joj je redudancija. Ako bilo koji disk u polju prestane sa radom, sustav i dalje može pristupiti podacima sa preostalih diskova. Čim se neispravni disk zamijeni novim, podaci se na njega automatski kopiraju s funkcionalnih diskova. Najčešće se koristi za aplikacijske poslužitelje gdje je presudna sigurnost i pouzdanost podataka.

Prednosti: Tolerancija na greške, povećana brzina čitanja, obnavljanje podataka je vrlo jednostavno.

Nedostaci: Manji iskoristivi kapacitet pohrane (iskoristiva samo polovica ukupnog diskovnog prostora jer su svi podaci zapisani dva puta).

RAID 5

raid-5.png

Primjenjuje striping tehniku i tehniku pariteta. RAID 5 trenutno je najčešća i široko prihvaćena kao jedna od sigurnijih konfiguracija. RAID 5 zahtijeva najmanje tri diska a nudi i brzinu (jer se podacima pristupa s više diskova) i veliku pouzdanost (što znači da ovo polje može „preživjeti“ kvar jednoga diska bez gubitka podataka). Najčešće se koristi za pohranu datoteka i poslužitelje aplikacija.

Prednosti: Tolerancija na pogreške i povećana brzina čitanja (pisanje je nešto sporije zbog procesa računanja).

Nedostaci: Kvar jednoga od diskova može utjecati na brzinu čitanja/pisanja, složenost tehnologije.

RAID 6

raid-6.png

Primjenjuje tehniku stripinga (dijeljenja) i tehniku dvostrukog pariteta. RAID 6 zahtijeva najmanje 4 diska. Gotovo identičan RAID-u 5, međutim, RAID 6 pruža povećanu pouzdanost korištenjem još jednog bloka pariteta koji mu omogućuje nesmetani nastavak rada u slučaju da dva diska ispadnu iz polja.

Prednosti: veća pouzdanost od RAID 5, povećane brzine čitanja.

Nedostaci: sporije performanse pisanja nego u RAID 5; kvarovi diskova mogu utjecati na brzine čitanja/pisanja, složenost tehnologije.

RAID 10 (0 + 1)

raid-10.png

Primjenjuje tehnike stripiranja (dijeljenja) i zrcaljenja. Ova konfiguracija kombinira redundantnost RAID-a 1 s povećanim brzinama RAID-a 0. Pruža sigurnost zrcaljenjem svih podataka na sekundarnim diskovima, dok koristi dijeljenje kroz svaki skup diskova kako bi se ubrzao prijenos podataka. RAID 10 je najprikladniji za okruženja u kojima je potrebna i visoka učinkovitost i sigurnost.

Prednosti: Tolerancija na greške; izuzetno visoke performanse.

Nedostaci: Cijena (zbog zrcaljenja iskoristivist je pola ukupnog kapaciteta diskova).

RAID nije backup! 

Nema sumnje da RAID ubrzava pristup podacima i / ili povećava sigurnost podataka, ali nemojte se opustiti u lažnom osjećaju sigurnosti. RAID može smanjiti vjerojatnost gubitka podataka zbog kvara na disku, ali nije backup ili zaštita od gubitka podataka zbog drugih okolnosti, npr. pogreška korisnika, katastrofa poput poplava ili požara itd.

Još danas napravite sigurnosnu kopiju važnih podataka i nemojte se zavaravati kako je RAID isto što i backup!

Za više informacija o sigurnosnom kopiranju (backup-u) pročitajte članak Što je to backup.