Koliko su SSD diskovi sigurni i možemo li na njih doista računati kad je u pitanju pohrana podataka, pitanje je o kojem sigurno razmišljate.

Jesu li HDD diskovi bolja opcija, koliko se često SSD diskovi kvare te koji im je rok trajanja. Ako uzmemo u obzir koliko jedno opsežno istraživanje traje, podaci koje bi smo prikupili već bi zastarijeli jer bi na tržištu bili novi modeli SSD diskova.

Tvrtka Backblaze će nam pomoći da dođemo do približnih informacija putem izvještaja o pouzdanosti SSD diskova koje koriste u svojim serverima.

Do sada su objavljivali kvartalne izvještaje za hard diskove, a sada kreću s polugodišnjim izvještajima za SSD diskove.

Kao Boot uređaje SSD diskove Backblaze je počeo koristiti 2018. godine i tada je započelo istraživanje. Do 2018. godine su u serverima koristili hard diskove za pohranu podataka. 

koliko-su-ssd-diskovi-pouzdani-1.jpg

Backblaze-ov izvještaj pokriva razdoblje u trajanju od 3 godine a u serverima je korišteno 2.200 SSD diskova s tim da je broj SSD diskova u razdoblju izrade izvještaja rastao. Godišnja učestalost kvara (annualized failure rate) SSD diskova je bila svake godine sve veća pa je tako do kraja izvještajnog razdoblja iznosila 1,22%.

Potpuno nepouzdani modeli

Gledajući tablicu vrlo jednostavno bi se moglo zaključiti koji su modeli loši i nepouzdani, pa su tako Crucial CT250MX500SSD1 i Seagate ZA2000CM10003 dobili titulu najnepouzdanijih modela zbog godišnje učestalosti kvara koja je poprilično visoka, a ni Micron MTFDDAV240TDU se nije proslavio. Iako u ovom trenu podaci jasno pokazuju učestalost kvara navedenih modela treba uzeti u obzir mali broj SSD-ova kod tih modela te mali broj radnih sati.

koliko-su-ssd-diskovi-pouzdani-2.jpg

Po Backblazeovoj formuli postotak ispada jako visok

AFR= (broj pokvarenih uređaja/broj odrađenih dana/365)x100

Od ukupno Curcial-ovih 80 SSD diskova pokvarila su se samo 2. Od Seagatova 3 modela pokvario se samo jedan, no za sada mislimo da postotcima ne treba predavati veliku važnost nego pričekati daljnji razvoj situacije.

Zaključak

Ako pogledamo postotak od Seagateova tri modela SSD diska koje je Backblaze svrstao u posebnu tablicu, do kraja 2021. godine učestalost godišnjeg kvara ovih modela bila je manja od 1%. No ako uključimo sve SSD diskove iz izvještaja učestalost kvara je ipak nešto viša od 1%.

koliko-su-ssd-diskovi-pouzdani-3.jpg

Trenutno stanje brojki SSD diskova je bolje nego HDD diskova no tim podacima ne možemo u potpunosti vjerovati jer HDD-ovi su odradili puno više sati što znači da su bili i stariji.

Za sada SSD diskovi vode po brojkama, ali pravo stanje ćemo vidjeti u budućnosti. Bez obzira dali su pouzdaniji HDD ili SSD diskovi mi vam i dalje savjetujemo da redovno radite Backup.