U današnjem digitalnom dobu, naši osobni podaci su vrijedniji nego ikada prije.

Naša računala često sadrže osjetljive informacije poput osobnih fotografija, bankovnih izvoda, poslovnih dokumenata i drugih privatnih podataka. Zbog toga je izuzetno važno brinuti se o sigurnosti podataka na vašem Windows računalu. Jedan od najefikasnijih načina da to postignete je putem Microsoftovog alata nazvanog BitLocker.

Što je BitLocker?

BitLocker je integrirani alat za šifriranje koji dolazi s operativnim sustavom Windows. Razvijen od strane Microsofta, BitLocker omogućava korisnicima da šifriraju svoj tvrdi disk kako bi zaštitili podatke od neovlaštenog pristupa. Ovaj alat posebno je koristan za korisnike prijenosnih računala koji često nose svoje uređaje izvan kuće ili ureda, gdje su izloženi većem riziku od krađe ili gubitka uređaja.

Kako radi BitLocker?

BitLocker funkcionira tako da šifrira cjelokupni sadržaj vašeg tvrdog diska ili SSD-a. To znači da su svi podaci na disku zaključani i ne mogu se pročitati bez pravilne lozinke ili drugog metoda za autentifikaciju. Kada pokrenete računalo, BitLocker će vas zamoliti da unesete lozinku ili koristite drugi metode autentifikacije kako biste otključali disk. Tek nakon uspješnog autentifikacije, Windows će omogućiti pristup vašim podacima.

Prednosti BitLockera:

  1. Zaštita od gubitka podataka: U slučaju krađe ili gubitka računala, BitLocker osigurava da nitko drugi neće moći pristupiti vašim osobnim podacima.
  2. Zaštita od zlonamjernog softvera: BitLocker također štiti podatke od zlonamjernog softvera i virusa. Čak i ako zlonamjerni softver inficira vaše računalo, neće moći dešifrirati šifrirane podatke bez vaše lozinke.
  3. Laka upotreba: BitLocker je jednostavan za postavljanje i korištenje. Možete ga aktivirati sa samo nekoliko klikova.
  4. Kompatibilnost s hardverom: BitLocker radi s većinom modernih hardvera, uključujući SSD-ove i tvrde diskove.

Kako koristiti BitLocker:

  1. Aktivacija BitLockera: Idite na Control Panel > System and Security > BitLocker Drive Encryption. Kliknite na opciju "Uključi BitLocker" pored diska koji želite šifrirati.
  2. Odabir metode autentifikacije: Možete odabrati lozinku, pametnu karticu ili TPM (Trusted Platform Module) kao metodu autentifikacije. TPM je poseban čip na matičnoj ploči koji može dodatno poboljšati sigurnost.
  3. Šifriranje diska: Nakon odabira metode autentifikacije, BitLocker će šifrirati cijeli disk. Ovaj proces može potrajati neko vrijeme, ovisno o veličini diska.
  4. Čuvanje ključeva za oporavak: BitLocker će vam ponuditi ključ za oporavak. Veoma je važno da ga čuvate na sigurnom mjestu, jer ćete ga morati koristiti u slučaju da zaboravite lozinku ili izgubite pristup računalu.

BitLocker i spašavanje podataka:

Važno je napomenuti da spašavanje podataka sa šifriranog diska može biti kompliciran proces i zahtijeva posebne mjere opreza kako bi se izbjegao trajni gubitak podataka. Stoga je najbolje redovito pravilno raditi backup i čuvati ključ za oporavak na sigurnom mjestu kako biste izbjegli probleme s gubitkom podataka.

Zaključak:

BitLocker je moćan alat za šifriranje koji vam omogućava da zaštitite svoje osobne podatke na Windows računalu. Bez obzira koristite li računalo u privatne ili poslovne svrhe, BitLocker može pomoći u sprečavanju neovlaštenog pristupa vašim dragocjenim podacima. Aktivirajte BitLocker još danas i osigurajte svoje podatke od potencijalnih prijetnji. Vaša privatnost je važna, i BitLocker vam pomaže da je zaštitite.