Western Digital 22TB CMR i 26TB SMR diskovi - 10 ploča po disku

Western Digital je prije par dana na What's Next Western Digital Eventu predstavio svoje nove proizvode namijenjene regularnim kućnim korisnicima kao i velikim tvrtkama s podatkovno zahtjevnim serverima.

Zvijezde predstavljanja su dva nova tvrda diska s velikim kapacitetima - jedan 26TB i jedan novi 22TB tvrdi disk. Prošla generacija diskova je imala kapacitet od 20TB što samo pokazuje koliko sporo inovacije dolaze u područje pohrane podataka. To je 10% generacijski iskorak u kapacitetu dok je prije par godina svaka nova generacija donosila oko 50% povećanje kapaciteta dok su istodobno diskovi bili brži.

Jednom kada je WD i Seagateu dopušteno da kupuju rivale tržište se konsolidiralo i od tuda manji pomaci.

Očekivalo se da će WD prijeći na HAMR (heat-assisted magnetic recording) tehnologiju no to se ovaj put nije dogodilo.

WD i dalje koristi energy-assisted PMR (ePMR) tehnologiju kao i OptiNAND (poseban iNAND flash modul na disku koji je predstavljen s prvim 20TB CMR diskovima za bolje performanse). Triple-stage aktuator (omogućava precizniju kontrolu pozicioniranja glave za čitanje i pisanje na ploču) je također prisutan kao i HelioSeal tehnologija (diskovi su hermetički zatvoreni i punjeni helijem umjesto zraka što im omogućuje puno bolje performanse).

Ono što je novo u ovoj generaciji je da oba diska koriste novi dizajn s 10 ploča no razlika je u tehnologiji zapisa podataka, jedan koristi SMR tehnologiju (ona ostavlja manje mjesta između traka na pločama) ssa kojom se može zapisati 2.6TB po disku dok drugi disk koristi klasičnu CMR tehnologiju s kojom je postignuta gustoća zapisa od 2.2TB po ploči diska.

To je 18% više zapisa sa SMR tehnologijom nasuprot CMR što se otprilike i teoretski može više zapisati ss SMR tehnologijom (20% je inače razlika u korist SMR tehnologije zapisa).

22TB Ultrastar DC HC570 i 26TB Ultrastar DC HC670 su predani na testiranje velikim korisnicima. Western Digital će napraviti nekoliko varianti CMR diskova - 22TB WD Purple Pro za video nadzor uređaje, WD Red Pro za NAS sisteme i WD Gold za enterprise korisnike. Ono što će se zapravo dogoditi je da će WD uzeti bazni model diska i s različitim firmverom i marketingom napraviti nekoliko različitih diskova s različitim cijenama.

04.DC-HC570DC-HC670Red-ProPurple-ProGold-22TB-new-834x400-Transparent-800x384.jpg

What's Next Western Digital Event je pokazao da WD dovoljno vjeruje u svoju ePMR tehnologiju da u budućnosti predstavi 30TB+ diskove bez da moraju primjeniti HAMR.

S tehnološke perspektive bit će zanimljivo pratiti slijedeća predstavljanja iz Seagatea (HAMR diskovi) i Toshibe (FC-MAMR diskovi).