Nimbus Data je jučer (19.3.2018.) predstavila svoju novu liniju SSD diskova sa ultra visokim kapacitetom, dizajniranim da se nadmeće sa (nearline ) mehaničkim hard diskovima u podatkovnim centrima.

ExaDrive DC diskovi koriste vlastiti kontroler i NAND flash memoriju u kapacitetu do 100 TB flash memorije u standardnom 3.5 inčnom pakiranju.

SSD diskovi koriste SATA 6 Gbps sučelje i označeni da imaju "neograničenu" izdržljivost. 

Nimbus ExaDrive DC linija se sastoji od dva modela, od kojih jedan ima 50 TB, te drugi 100 TB kapaciteta za pohranu. Oboje su u 3.5 inčnom form-factoru i koriste SATA 6 Gbps sučelje.

Kroz neko vrijeme se očekuje da proizvođač predstavi i DC-seriju SSD diskova sa SAS sučeljem, no nema naznaka kada bi se to trebalo dogoditi.

Što se tiče performansi, Nimbus DC SSD diskovi su deklarirani za sekvencijalne brzine čitanja/pisanja do 500 MB/s, kao i do 100K nasumičnu brzinu IOPS (input/output operacija u sekundi), što je konkurentno sa SATA-baziranim SSD diskovima u ovom području.
Što se tiče potrošnje energije, ExaDrive DC100 troši 10 W u idle modu i do 14 W u operativnom (radnom) modu.

ExaDrive DC-serija SSD diskova je bazirana na Nimbusovoj vlastitoj arhitekturi koja koristi četiri vlastita custom NAND kontrolera i management procesor. 

Diskovi koriste 3D MLC NAND flash memoriju od SK Hynixa u vlastitom pakiranju.

Nimbus nije obrazložio kakvi su ECC mehanizmi podržani od strane kontrolera, no budući da se ovdje radi o 3D MLC-baziranom uređaju, nije potreban jak ECC mehanizam za maksimalnu izdržljivost.

Govoreći o izdržljivosti, vrijedno je napomenuti da 100 TB disk dolazi sa neograničenom garancijom zapisivanja za cijelo vrijeme petogodišnjeg jamstvenog perioda.

Ovo i nije toliko iznenađujuće budući da je nemoguće zapisati više od 43.2 TB podataka u periodu od 24 sata pri brzini od 500 MB/s, što je 43% od 100 TB diska.

Za one koji se pitaju, pri toj brzini za vrijeme od pet godina, koliko traje garancija, se zapiše otprilike 79 PB (pretpostavljajući konstantno pisanje pri top brzini tijekom svih pet godina bez prestanka).

Prema Nimbusu, 40 miliona 3.5 inčnih nearline hard diskova sa ukupnim kapacitetom od 250 miliona TB je isporučeno u 2017. godini. Kompanija vjeruje da će 10% novih prodanih nearline kapaciteta prijeći na NAND flash u roku od tri godine, što predstavlja veliku prilku za visoko kapacitetne SSD diskove poput ExaDrive DC.

Za sada nisu poznate cijene ExaDrive DC50 i DC100 SSD diskova već se navodi da će biti konkurentne. Poznavajući da NAND flash cijene variraju, samo će vrijeme pokazati koliko će zaista ExaDrive SSD diskovi biti konkurentni kada počnu isporuke ovoga ljeta.