Apple File System (APFS) konačno dolazi. Nakon mnogo godina i bar jednog lažnog starta (ZFS), Apple je na svojoj prošlogodišnjoj WWDC konferenciji objavio da će početi sa isporukom svojeg novog, modernog file sistema u 2017. godini.

Nazvan Apple File System (APFS), dizajniran je da poboljša podršku za solid-state diskove sa flash memorijom, napredniju enkripciju, te da ima sustave za čuvanje integriteta pohranjenih podataka.

Kada bude objavljen, zamijeniti će konačno skoro dva desetljeća stari HFS+ filesystem u kojega je Apple ugrađivao nove mogućnosti još od 1998.  [????]

Rana verzija Apple File System (APFS) je bila implementirana u macOS Sierra kao beta za developere da mogu eksperimentirati, ali je i namjerno bila oslabljena u funkcionalnosti u nekoliko bitnih aspekata; nije se mogla koristiti za boot drive, nije podržavala Fusion Drive i nije se moglo backupirati APFS diskove sa Time Machine aplikacijom.
Nije se očekivalo da će se čuti nešto više o finalnoj verziji APFS-a sve do ovogodišnjog WWDC, ali izgleda da je Apple spreman početi sa zamjenom: prema beta obavijestima za iOS 10.3, uređaji koji će biti nadograđeni će automatski dobiti konverziju HFS+ file sistema na APFS.

Apple-ov konačni cilj je da izvede na uređajima konverziju file sistema za sve svoje trenutno podržane uređaje, uključujući sve Macove, iPhone, iPade, Apple TV i Apple satove. iOS 10.3 će pružiti neke rane informacije kako će pouzdana konverzija biti.

To je pristup koji ipak ima smisla; puno je više iUređaja nego Macova, što povećava broj zahvaćenih uređaja ako nešto pođe krivo.
Ali iOS ne daje korisniku direktnu kontrolu nad file sistemom niti particijama uređaja, pa je to relativno sigurno, kontrolirano okruženje.

Macovi imaju više različitih particija i file sistema što povećava mogućnost da će u nekim rubnim slučajevima stvari poći krivo.
U release notesu od macOS 10.12.4 nema nikakvih naznaka da će diskovi biti konvertirani na APFS, pa ćemo možda morati čekati do slijedećeg većeg izdanja operativnog sistema prije nego se to dogodi za macOS.

Osim Apple File System (APFS), iOS 10.3 donosi i nekoliko novih “vidljivih” opcija. Tu su, primjerice, mogućost pronalaženja zagubljenih AirPods slušalica, dublja integracija 3D Toucha i CarPlaya, i nekoliko drugih manjih promjena.