CHOOSE YOUR LANGUAGE
globe HRVATSKI arrow down
+ 385 (1) 3668 321
info@datasector.hr
Pon-Pet: 9.00 - 17.00
menu button

Prijenosna računala su u usporedbi sa stolnim računalima osjetljivija i podložnija kvarovima. Diskovi u prijenosnim računalima su manji i zbog mogućnosti prijenosa, njihova oštećenja su  često neizbježna. Iz navedenih razloga je i potreba za spašavanjem podataka s laptopa u praksi nešto češća nego kod stolnih računala.

Manji udarac dok je laptop upaljen ili pad s manje visine dok je laptop ugašen, iako se nalazi u zaštitnoj torbi, može dovesti do oštećenja diska i do gubitka podataka. Takve situacije najčešće rezultiraju oštećenjem glava za čitanje / pisanje unutar diska.

Spašavanje podataka (Data Recovery) sa laptopa može obuhvaćati jednostavnije spašavanje slučajno obrisanih podataka, formatiranih diskova ili nestanka napajanja, te spašavanje podataka s oštećenih diskova nastalih fizičkim kvarovima poput neispravne elektronike, nečitljivih sektora, neispravnih glava, kvara motora ili oštećenja firmvera.

DataSector uspješno spašava podatke sa svih modela laptopa: AcerAppleAsusDellHPLenovoSamsungSonyToshiba i drugih.

 

Što napraviti u slučaju gubitka podataka s laptopa?

Najčešći simptomi neispravnog hard diska su neobični zvukovi pri pokretanju i radu, obavijesti o greškama te neprepoznavanje diska od strane operativnog sustava.

Ako nije moguće pristupiti podacima najvažnije je isključiti prijenosno računalo (laptop) kako ne bi došlo do dodatnih oštećenja. Hard disk je elektromehanički uređaj unutar kojeg se magnetske ploče rotiraju brzinom od 5000 do 7200 okretaja u minuti, te je u slučaju oštećenja dovoljan djelić sekunde kako bi podaci bili trajno izgubljeni. Unazad nekoliko godina u prijenosna računala (laptope) se sve više ugrađuju i SSD diskovi kao primarni ili sekundarni medij za pohranu podataka te koji imaju niz osjetljivih elektroničkih komponenti koje se mogu oštetiti. 

Savjetujemo da ne pokušavate spašavati podatke bez profesionalne opreme i visoke razine znanja. Sve intervencije na diskovima se isključivo obavljaju pomoću specijaliziranih alata te unutar čiste komore Klase 100.

Kontaktirajte nas, naše stručno osoblje rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja, na usluzi smo Vam od 00-24.