CHOOSE YOUR LANGUAGE
globe HRVATSKI arrow down
+ 385 (1) 3668 321
info@datasector.hr
Pon-Pet: 9.00 - 17.00
menu button

Eksterni (vanjski) disk je radi svojih dimenzija i mogućnosti prijenosa velike količine podataka vrlo popularan medij za prijenos i pohranu podataka. Zbog mogućnosti prijenosa, njihova su oštećenja često neizbježna. Za razliku od diskova koji se nalaze unutar računala, eksterni diskovi su u praksi podložniji raznim oštećenjima zbog svoje mobilnosti.

Iz navedenih razloga je i potreba za spašavanjem podataka s prijenosnih, eksternih diskova u praksi češća nego kod diskova koji se nalaze unutar računala.

Manji udarac, dok je vanjski hard disk spojen na računalo ili pad s manje visine, iako se u tom trenutku nalazi u zaštitnom kućištu, može dovesti do oštećenja diska i do gubitka podataka. Takve situacije najčešće rezultiraju oštećenjem sklopa sa glavama za čitanje/pisanje unutar tvrdog diska.

Spašavanje podataka (Data Recovery) sa eksternih diskova može obuhvaćati jednostavnije spašavanje slučajno obrisanih podataka, formatiranih diskova, izgubljenih podataka uslijed napada virusa, neprepoznavanje diska od strane operativnog sustava ili nestanka napajanja, te složenije spašavanje podataka sa oštećenih (neispravnih) diskova nastalih fizičkim kvarovima poput neispravne elektronike, nečitljivih sektora, neispravnih glava, kvara motora ili oštećenja firmware-a.

DataSector uspješno spašava podatke sa eksternih diskova svih proizvođača: Western Digital (WD)SamsungToshibaTranscendAdataLacieVerbatim i drugih.

 

Što napraviti u slučaju gubitka podataka sa eksternog diska?

Najčešći simptomi neispravnog eksternog diska su neobični zvukovi, obavijesti o greškama, te neprepoznavanje diska od strane operativnog sustava.

Ako nije moguće pristupiti podacima, najvažnije je da više ne koristite eksterni disk kako ne bi došlo do dodatnih oštećenja. Eksterni disk je elektromehanički uređaj unutar kojeg se magnetske ploče rotiraju brzinom od 7200 okretaja u minuti, te je u slučaju oštećenja dovoljan djelić sekunde kako bi podaci bili trajno izgubljeni.

Savjetujemo da ne pokušavate spašavati podatke bez profesionalne opreme i visoke razine znanja. Sve intervencije na diskovima (HDD) se obavljaju isključivo unutar čiste komore Klase 100.

Kontaktirajte nas, naše stručno osoblje rado će odgovoriti na sva pitanja. Neki poslovi ne mogu čekati, zato smo Vam dostupni od 00-24h dnevno.